تبليغ استعاري

استعاره‌ها در تبليغات

امروه استفاده از استعاره در تبليلغات افزايش يافته است. استعاره به معني تشبيه است. گاهي شاعران، نويسندگاني و ديگر هنرمندان براي افزايش زيبايي ارتباطات خود از استعاره‌ استفاده مي‌كنند. استعاره امروزه به عنصر مهمي از تبليغات خلاقانه تبديل شده است. در استعاره‌، شركت‌ها براي بيان ويژگي‌هاي محصولات يا برندهاي خود، از تصاويري يا كلامي استفاده مي‌كننده به شكلي هنرمندانه‌تر پيام خود را به مخاطبان انتقال دهند. به طور مثال، در تبليغ زير ميتسوبيشي از استعاره تصويري كرگدن استفاده كرده است تا قدرت و استقامت خودروهاي خود را به مشتريانش منتقل كند.

استفاده از استعاره كرگدن براي تبليغات ميتسوبيشي

تاثير استعاره بر مصرف‌كنندگان

استعاره مي‌تواند آثار مثبت و منفي بر روي مصرف‌كنندگان داشته باشد. حس خلاقانه بودن يكي از آثار مثبت استعاره است. مشتريان با مشاهده تبليغات استعاري حس مثبتي زيبايي‌شناختي بهتري به دست مي‌آورند و اين حس مثبت به برند نيز انتقال پيدا مي‌كند. علاوه بر اين، با توجه به اين‌كه بسياري از مصرف‌كنندگان در معرض انبوهي از تبليغات قرار دارند، تبليغات استعاري بهتر مي‌توانند توجه مخاطبان را به سمت خود جلب نمايند.

اما تبليغات استعاري ممكن است از ديد مصرف‌كنندگان كنگ و نامفهوم باشند. بنابراين، درك مفهوم و پيام تبليغات ممكن است براي مصرف‌كنندگان دشوار و حتي ممكن است پيامي را سمت آنها مخابره كند كه مد نظر شركت نيست. گاهي درك تبليغات استعاري نيازمند تلاش شناختي بيشتر است و بسياري از مصرف‌كنندگان حاضر نيستند در هياهوي محيط‌ها تبليغاتي تلاش شناختي خود را براي درك دقيق پيام افزايش دهند.

انواع استعاره‌هاي تبليغاتي

استعاره‌هاي تبليغاتي بسيار متنوع هستند. در برخي از استعاره‌هاي تبليغاتي، شركت‌ها، استعاره را جايگزين محصول يا برند خود مي‌كنند. گاهي نيز استعاره و محصول خود را با هم تركيب مي‌كنند تا دريافت پيام توسط مشتريان را تسهيل كنند. در مثال تبليغاتي شركت ميتسوبيشي، عنصر بصري استعاري (كرگدن) و محصول اين شركت (خودرو) با همديگر تركيب شده‌اند اما در تبليغ زير، عنصر استعاري جايگزين محصول شده است.

 

در اين تبليغ، عنصر استعاري (شتر و پلنگ) جايگزين خودروهاي فولكس واگن شده است.

معرفي كتاب استعاره‌هاي بصري

استعاره‌هاي بصري و انواع آن بسيار گسترده است كه براي آشنايي بيشتر با اين مفاهيم توصيه مي‌كنيم كتاب استعاره‌ ديداري در تبليغات تاليف دكتر كيماسي، دكتر اسفيداني، خانم دكتر كاشاني زاده و خانم حاجي بابا را مطالعه فرماييد.

درباره اسفيداني

دكتر محمدرحيم اسفيداني، دكتراي بازاريابي و عضو هيات علمي دانشكده مديريت دانشگاه تهران است. ايشان در حوزه بازاريابي و فروش تخصص دارند و كتاب‌هاي مديريت رفتار مصرف‌كننده، بازاريابي صنعتي، اصول بازاريابي، فروش در جهان معاصر، استعاره‌هاي ديداري در تبليغات و غيره از جمله آثار ايشان است.